Watt Nu: Energie debat programma van RTL7.

Wordt duurzaam de trend van 2013?

Voor je spijkerbroek zijn waarschijnlijk duizenden liters water gebruikt. En voor je katoenen shirt enorme hoeveelheden pesticide. In het productieproces wordt bovendien een flinke hoeveelheid CO2 uitgestoten. En wat dacht je van het transport van jouw in India geproduceerde outfit? Kan het duurzamer in de mode-industrie?

Achtergrondinformatie

Voor je spijkerbroek zijn waarschijnlijk duizenden liters water gebruikt. En voor je katoenen shirt enorme hoeveelheden pesticide. In het productieproces wordt bovendien een flinke hoeveelheid CO2 uitgestoten. En wat dacht je van het transport van jouw in India geproduceerde outfit? Kan het duurzamer in de mode-industrie? In de aflevering van 21 april praten Marieke Eyskoot (Talking Dress), Tony Tonnaer (K.O.I.) en modeontwerper Judith Osborn over deze vraag. Couturier Janice schuift als groen geweten aan bij presentator Joris Putman.

Wegwerpkleding

Seizoensmode is een milieuvervuilend fenomeen. Kleding raakt snel ‘uit’ en wordt daarom snel vervangen. De gevolgen van deze ‘wegwerpkleding’ zijn behoorlijk nadelig voor het milieu. Kledingproductie is goed voor 10 % van het totale energieverbruik in Nederland. Daarnaast worden er liters water gebruikt bij kledingproductie, en wordt er gewerkt met giftige chemicaliën. Behoorlijk milieuvervuilend dus Steeds meer producenten richten zich op de duurzame kledingmarkt en er zijn ook steeds meer organisaties die consumenten bewust proberen te maken met betrekking tot duurzame en eerlijke kleding.

Bewustwording

Dat is nog best lastig, want vaak is het productieproces helemaal niet transparant. Rank a Brand is een voorbeeld van een organisatie die inzichtelijk probeert te maken in welke mate winkels duurzaamheid en fair trade in acht nemen, maar ze hebben bij lang niet alle winkels inzicht in de voorgeschiedenis van de kledingstukken. Marieke Eyskoot van Talking Dress schreef boek en app met shoppingtips, maar ook tips om de energieverbruik tijdens de levensduur van je kleding te beperken

Na de aankoop

De de productie van kleding veroorzaakt milieubelasting, maar dat is weinig vergeleken met het verbruik over de hele levensduur. Die belasting zit ‘m in het wassen, drogen en strijken van kleding. Milieu Centraal geeft tips bij het kopen van een energiezuinige wasmachine. Die zijn terug te vinden op de website . Tijdens het wassen kun je de volgende besparende maatregelen nemen:

 • Lage temperatuur
  Hoe lager de temperatuur, des te lager het energieverbruik. Probeer daarom zo vaak mogelijk te wassen op 40 of 30 graden Celsius, of zelfs met koud water.

 • Volle trommel
  Draai pas een was als de machine voor de volle capaciteit beladen is.

 • Programmakeuze
  Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat het zuinigst om met water en elektriciteit. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilogram wasgoed meer water en stroom, aangezien u zulke programma's met minder belading moet draaien.

 • Centrifugeren
  Centrifugeer op de hoogst mogelijke stand als u de was droogt in een wasdroger. Droogt u de was buiten? Dan bespaart u energie door een lager toerental te kiezen.

Talking Dress

Zou je graag duurzame mode kopen, als je maar wist waar? Vraag je je af wat je zelf kunt doen voor een groene garderobe? Wil je weten wat fair fashion nu eigenlijk is? Je kunt het vinden in het boek van Marieke Eyskoot: Talking Dress - Vertelt je alles over eerlijke kleding (en lifestyle).

Boek

Reageer

Het is niet langer mogelijk om op deze aflevering te reageren

Reacties